27 03 2013  |  موضوع: یادداشت  |  محل انتشار: فیس بوک شخصی  |  نسخه چاپ  

پیام نوروزی آپو


پیام نوروزی آپو (عبدالله اوجالان) و پذیرش بازگشت به قطع هرگونه عملیات مسلحانه، خروج نیروهای مسلح از قلمرو ترکیه، و بازگشت بی قید و شرط به مبارزه صلح آمیز، با استقبال بی نظیر جامعه ترکیه - اعم از ترک و کرد - روبرو شد. امسال در ایالات شرقی ترکیه، به ویژه در دیار بکر، جشن های نوروزی، به شادمانه ی پیام نوروزی آپو، بس پرشکوه تر و شورانگیزتر برگزار شد و به تیتر اول روزنامه های کشور بدل گردید.

نخست وزیر رجب طیب اردوغان از این پیام را یک تحول مثبت نامید. امید این است که ترکیه بتواند عصر تازه ای را بیآغازد.

گذر مسالمت آمیز، از حکومت نظامی و سلطه نظامیان بر کشور به یک نظام دموکراتیک، در ترکیه یک تجربه غنی برای همه کشورهای منطقه است. آنها توانستند حفظ امنیت شهروندان، ضمن حفظ ثبات سیاسی و یک پارچگی کشور، و ضمن حفظ پویایی اقتصادی نظامیان را به پادگان ها برگردانند و صندوق رای را بر سرنوشت خود حاکم گردانند. از پی گذر ترکیه به دموکراسی و برگزاری انتخابات آزاد این کشور نه تنها بحران اقتصادی ناشی از بی ثباتی سیاسی و نارضایی عمیق مردم از حکومت، را پشت سرگذاشت، بلکه طی ۱۲ سال اخیر از بالاترین شتاب های رشد اقتصادی در سراسر جهان برخوردار بوده است.

با این حال ترکیه موفق نشد طی این سال های رشد بحران ها و کشاکش های خون بار ناشی از شکاف های قومی را پشت سر نهد. چندین کوشش از دو سو به سنگ خورد و با بن بست مواجه شد. اکنون به نظر می رسد کوشش های مسوولانه دو طرف برای تولید امید به حل مسالمت آمیز و دموکراتیک مساله قومی دارد به ثمر می نشیند و دولت اردوغان و پ کا کا هردو دارند با قدرتمندی افکار عمومی ترکیه را قانع می کنند که مذاکره و صلح با پ کا کا بیش از جنگ و کشتار به سود کشورشان است. آپو نیز همین رویکرد را با مردم کرد پیش برده است. شکوه جشن نوروزی در مناطق کردنشین امسال پاسخی است از سوی خلق کرد ترکیه به پیام آپو.
اردوغان ضمن استقبال از پیام نوروزی آپو خاطر نشان ساخت که بهتر می بود اگر پرچم ترکیه نیز آذین بخش جشن های نوروز در ترکیه بود. منابع پ کا کا اعلام کردند که جشن نوروز هیچ گاه در کردستان مزین به پرچم ملی نبوده است. این جشن منحصر به کردهای ترکیه نیست که با پرچم ترکیه «تزئین» شود.

نوروز امسال برای ترکیه با یک خبر خوش دیگر هم همراه شد.
با وساطت اوباما در سفر اخیر به اسرائیل نتان یاهو لجاجت دو ساله را کنار گذاشت و به درخواست اردوغان تن داد. او حمله به کشتی فلوتیلا و کشتن ۹ شهروند ترک سرانجام رسما از اردوغان عذر خواهی کرد. کاری که دولت اسرائیل بارها صراحتا تن دادن به آن را رد کرده بود.
موفقیت ترک ها در وادار سازی اسرائیل به عذر خواهی، آنهم با ترغیب اوباما به حمایت از خواسته خود، نیز موجی از شادی در سراسر ترکیه براه انداخت.
این دو تحول موقعیت رهبر ترکیه در افکار عمومی این کشور را به اوج رساند. امروز میلیون ها نفر از شهروندان ترکیه اعم از ترک و کرد اردوغان را رهبری خردمند و مفید به حال کشور خود می یابند؛ رهبری که درخت دوستی می نشاند و نهال دشمنی برمی کَنَد. رهبری که شعارش را «تنش صفر» با همسایگان قرار داده است.
با این همه موفقیت های این چشمگیر ترکیه می تواند تحت تاثیر فرجام سیاست ترکیه در قبال سوریه تحت تاثیر قرار گیرد و تیره شود. هنوز روشن نیست ترکیه باید کدام بها را برای سیاست خود در ترکیه بپردازد و تا چه میزان دارد کمک می تواند که ملت سوریه به صلح و همبستگی ملی نزدیک شود. تعادل داخلی نیروهای مسلح فعال در سوریه معلوم نمی کند که جنگ داخلی در سوریه به سود ترکیه - یا به زیان ترکیه و سوریه - تمام می شود.

تاثیر تحول رابطه کرد و ترک در ترکیه چه تاثیری بر مناسبات قومی در کشور ما بر جای می گذارد؟
هرگاه ترکیه موفق شود روند مناسبات میان ترک ها و کردهای ترکیه را چنان هدایت کند که صلحی که با نوروز امسال گشوده شد به همزیستی پایدار و رضایت و حاکمیت اراده این بخش از جامعه ترکیه منجر شود، با توجه به حاکمیت کردیِ پایداری که در کردستان عراق پدید آمده است، سرانجام چشم انداز تحولات در کردستان ایران را نیز در افق قرار خواهد داد.

سرنوشت مبارزات مردم کرد در ترکیه و عراق نمی تواند بر سرنوشت کردهای ایران بی اثر باشد. چشم انداز دراز مدت تحول مناسبات قومی در ایران نمی تواند از آنچه که در ترکیه و عراق بسط یافته و رو به گسترش است برکنار بماند.
باشد که روزی جشن نوروز در کردستان ایران، جشنی که برخلاف ترکیه و عراق در هر چارسوی کشور برپاست، به میمنت بازگشایی افق حل مساله کرد، با همان شور و شوقی برگزار شود که امسال در کردستان ترکیه برگزار شد. یقین دارم که در آن صورت جشن و شادی نوروزانه سراسر کشور را آذین بندان خواهد کرد.






Bookmark and Share
©negahdar.net